Тригодишният мечок Теди от днес е настанен в Парка за танцуващи

...
Тригодишният мечок Теди от днес е настанен в Парка за танцуващи
Коментари Харесай

3-годишното македонско мече Теди вече е в Белица |

Тригодишният мечок Теди от през днешния ден е настанен в Парка за танцуващи мечки край Белица, откакто от раждането си бе в зоопарк в Северна Македония в тясна клетка, оповестиха от Фондацията за отбрана на животните " Четири лапи ". 

Той е докаран тази нощ от зоопарка в Щип. 

Преди време деятели от Северна Македония сигнализират " Четири лапи " за нередности, свързани с развъждането на дребното мече. 

Решението Теди да пристигна в убежището за кафяви мечки в полите на Рила е взето още предходната година, само че чак в този момент бе допустимо да дойде у нас поради изключителната обстановка и формалностите към издаването на нужните за пътешестване документи.

Липсата на утвърден граничен пункт за импорт на животни от Северна Македония в България наложи да се избере обиколен маршрут през Гърция.

" Успяхме да преминем през Гърция безусловно часове преди в страната да бъде въведена национална обсада поради ковид. Поехме огромен риск с организирането на превоза, само че си заслужаваше да опитаме, тъй като в противоположен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип ", споделя Димитър Иванов, шеф на Парка за танцуващи мечки. 

В мечешкото леговище край Белица към този момент всичко е квалифицирано за новия жител – през първите няколко дни той ще бъде изолиран в независима изкуствена бърлога, с цел да може да привикне към новата среда, а по-късно последователно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се чака Теди да живее в независим бранш, а по-късно според до каква степен се е приспособил към новия си дом, ще се реши дали да бъде събран с някой от по-старите жители на Парка за танцуващи мечки.

Отглеждането на мечки от частни лица в Македония е неразрешено, с изключение на в случаите, когато за това е издадено позволение от съответните способени органи. Въпреки това, възбраната не всеки път се ползва заради неналичието тук-там за настаняване на иззетите животни.

Според изследване на " Четири лапи ", има най-малко още две мечки, които се отглеждат в несъответствуващи условия.

От организацията за отбрана на животните целят освен да подобрят изискванията на живот на Теди, само че също по този начин и да спомогнат за реализиране на една от главните си дълготрайни цели на Балканите – завършек на жестокото развъждане на кафяви мечки.

Паркът за танцуващи мечки започва активността си през 2000 година, с помощта на взаимните старания на Министерство на околната среда и водите, Община Белица, " Четири лапи " и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо. Първоначалната цел е да се обезпечи леговище за всички танцуващи мечки в България, което е реализирано през 2007 година През идващите години в парка са настанени избавени от неприятните условия на наши зоопаркове мечки, както и танцуващи мечки от Сърбия и Албания.

Днес в Парка за танцуващи мечки на повърхност от 120 декара живеят 21 животни от 4 балкански страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР